ANKET
‘Haymaana’ ve ‘Miras Lezzetler’ dendiğinde aklınıza gelen ilk ürün hangisidir?
















SİZDEN GELEN TARİFLER

MANTI

Kaynayan suya 1250 ml ( yaklaşık 6 su bardağı ) bir paket HAYMAANA MANTI ilave ederek , 10-15 dakika kaynatın. Pişmiş olan mantınızın üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edin. Salçalı sosla servis yapın.
İsteğe göre sumak ya da nane ilavesi ile ayrı bir lezzet kazandırabilirsiniz.
ERİŞTE

Hazırlayacağınız miktara göre (4 kişi için 1 paket) tencereye su koyup kaynatın. HAYMAANA ERİŞTE ilave ederek , 10-15 dakika kaynatın.
Soğuk su ilavesi ile süzün. İsteğe bağlı olarak , üzerine rendelenmiş peynir , sarımsaklı yoğurt,salçalı kıyma, sos v.b. ilavesi ile servis hazırlayın.
TARHANA

Hazırlayacağınız miktara göre (4 kişi için yarım çorba kaşığı) tereyağı veya margarini tencerede kızartın. HAYMAANA TARHANA’dan (4 kişi için 4 çorba kaşığı) istediğiniz miktarda ilave ederek kavurun.
Kavurma işleminden sonra yavaş yavaş su ( 4 kişi için 3,5 su bardağı su veya et suyu) ilave ederek bir taşım kaynatın. Sıcak sıcak servis yapın. Daha duru bir kıvam istiyorsanız su miktarını arttırın.
HAŞHAŞLI EMİNE HANIM BÖREĞİ

MALZEMELER:
2 yaprak HAYMAANA YUFKA
250 gr haşhaş
1 su bardağı sıvı yağ
½ kg ıspanak
½ kalıp peynir
Tuz , karabiber, kırmızıbiber

İÇ MALZEME :
Ispanakları ince ince kıyıp; az yağda ,hafif ateşte kavurun. Soğuduktan sonra içine peynir,tuz,karabiber ve kırmızıbiberi atıp karıştırn. 250 gr haşhaş ve sıvız yağı karıştırıp , haşhaşı sıvıhale getirin.

HAZIRLANIŞI :
1 yaprak HAYMAANA YUFKA’yı tezgaha açarak serin. Haşhaşlı karışımı üzerine dağıtarak sürün. 2. yaprağı ilk hazırladığınız yufkanın üzerine serip aynı işlemi onun içinde yapın. İki kat haline gelen yufkaları 4 eşit parçaya bölün. Böldüğünüz her parçayı üçgen şeklinde olacak şekilde 3 eşit parçaya bölün. Parçaların geniş kısımlarına ıspanaklı içi yerleştirin. Her parçayı geniş rulolar halinde katlayın. Her parçanın üzerine haşhaşlı karışımdan sürüp 200ºC de ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
YUFKA TATLISI

MALZEMELER:
HAYMAANA YUFKA
Margarin
Vanilya
Pudra şekeri

HAZIRLANIŞI:
HAYMAANA YUFKA ‘ yı sigara şeklinde sıkıca sarın. Elde ettiğiniz şeritten 2-3 parmak ara ile parçalar kesip su dolu bir kaba koyun, bir saat kadar bekletin. Derince bir kapta margarini eritin ve sularını süzdüğünüz yufkaları kızgın yağa atıp pembeleşinceye kadar kızartın. Kızaran hamurları vanilyalı pudra şekerine bulayıp tabağa koyun ve soğuduktan sonra servis yapın.
TAVUKLU POHÇA BÖREĞİ

MALZEMELER :
HAYMAANA YUFKA 1 paket
Tavuk eti
Yumurta
Çörek otu
1 Su bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz , karabiber, biberiye,yoğurt

İÇİNİN HAZIRLANMASI :
Tavuğu haşlayıp soğumaya bırakın. Soğuduktan soğuduktan sonra kemiksiz tarafından etleri küp küp doğrayın. 1 kaşık yoğurda 1 çorba kaşığı sıvı yağ , biberiye ve tuzu ekleyip tavuğu marina edin.

HAZIRLANIŞI :
1 adet yaprak yufkayı tezgaha serin. Süt ve sıvı yağı karıştırarak bir karışım elde edin. Bu karışımdan tezgaha serdiğiniz yufkanın üzerine fırça yardımı ile sürün. Yufkayı dört eşit parçaya bölüp kare haline gelecek şekilde bütün yufkanın kenarlarını kesin.Hazırladığınız içten dilediğiniz miktarda parçaların ortasına yerleştirin. Dört ucunu gevşek şekilde birleştirip ; kare elde ettiğinizde kalan şerit parçalarla uçlarını bohça şeklinde tutup bağlayın. Üzerine yumurta sürün. Diğer parçalara da aynı işlemi yapıp tepsiye dizin. 180ºC de ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
HAYMAANA SU BÖREĞİ

CEYDA GIDA sizler için su böreği yapımını da kolaylaştırdı. Size en yakın marketten alacağınız HAYMAANA SU BÖREĞİ yufkası ile hem zamandan hem de emeğinizden tasarruf edebilirsiniz.

İÇİNİN HAZIRLANMASI : Yarım kilogram kıymayı kısık ateşte pişirin. Soğanları küçük küpler halinde doğrayın kıymanın içine atın. Yağ ekleyip hepsini birlikte kavurun. Soğumaya bırakın.

HAYMAANA SU BÖREĞİ YUFKASI paketinde 2 bütün yufka ; tepsinin altına ve üstüne serilmek üzere hazırlanmıştır. Bu iki parçayı ayırın. Kaynatmış olduğunuz tuzlu suya üçgen halinde kesilmiş yufkaları daldırıp çıkartın. Ardından soğuk suya daldırıp çıkartın. Soğuk sudan çıkarttığınız yufkalar üst üste gelmeyecek şekilde delikli bir süzgecin üzerine sularını süzmek için serin. Tepsinin tabanını yağlayın ve bütün yufkalardan birini tepsiye serin. Üzerine suda haşlanan yufkaları kat kat yerleştirin. Katların arasına yağ sürün. İç malzemeyi serpin. Tepsinin en üstüne diğer bütün yufkayı serin. Üzerini yağlayın ; fırına sürün.
HAYMAANA TİRİTLİK YUFKA İLE TAVUK (Kütahya)

MALZEMELER:
1 büyük tavuk
5 lt. su
Yeteri kadar tuz
5 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
½ kg süzülmüş katı yoğurt
1 baş sarımsak
Bütün karabiber

HAZIRLANIŞI:
Tavuğun Hazırlanışı; temizlenip yıkanmış tavuk, büyükçe tencereye konulup su, karabiber ve tuz ilave edilerek, pişinceye kadar kaynatılır. Ilıyınca tepsinin ortasına konulur.
HAYMAANA TİRİTLİK YUFKA’nızı 5 ‘er cm. uzunluğunda kesin.Tavuğun suyunu da tiritlik yufkaların üzerine ılık şekilde dökün. Üzerine kızarmış kırmızı biberli tereyağı gezdirin.Arzu edilirse sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz.Ilık olarak servis yapılır.
GÖVEÇ (Kütahya)

MALZEMELER:
1 adet kuzu ön kolu
3 baş orta soğan
1 kaşık salça
5 adet çarliston
4 adet domates
Tuz
Karabiber

HAZIRLANIŞI:
Etimiz parça olarak gövece konur, tu atılır, soğan doğranarak bir müddet kavrulur, daha sonra domates ve salça ilavesi yapılarak suyu çekilene kadar beklenir. Çarliston biberleri doğrayıp etin üstüne örtecek şekle kaynamış suyu ilave ederiz. Bir iki taşım kaynadıktan sonra fırına koyarız.30 dakika sonra etin pişip pişmediği kontrol ederiz. Gövecin üstü kızarınca fırından alırız.
KÜP ETİ (Kütahya)

MALZEMELER:
500 gr. iri kuşbaşı et
1 orta boy soğan
2 orta boy domates
2 adet yeşil biber
1 diş sarımsak
Tuz
1,5 çay bardağı su
Karabiber

HAZIRLANIŞI:
Küpün içine önce bütün soğan yerleştirilir. Daha sonra sırası ile et domates, biber, sarımsak, tz ve karabiber koyulup, suyu ilave edilir. Etin hiç yağı yoksa yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilebilir. Küpün ağzı sıkıca kapandıktan sonra çok kısık ateşte 3 saat kadar pişirilir. Sunum, kızarmış patates , pirinç pilavı ile servis yapılabilir.
MERCİMEKLİ PİLAV (Kütahya)

MALZEMELER:
1 su bardağı mercimek (siyah)
2 su bardağı pirinç
2 baş soğan
Karabiber
150 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI:
Pirinçler sıcak suda yarım saat ıslatılır. Mercimekler ayıklanır, haşlanır ve süzülür. Diğer tarafta ince kıyılmış soğanlar pembeleşene kadar yağda kavrulur. Islatılan pirinçler yıkanıp süzülür. Kavrulan soğanlara ilave edilir. Pirinçler uzayıncaya kadar kavrulur. Mercimekler de ilave edilerek sıcak su koyulur. Kısık ateşte göz göz oluncaya kadar pişirilir Ve dinlenmeye bırakılır. Sunum; ılık olarak servis yapılır.
GELİNCİK VE GÜL ŞERBETİ (Kütahya)

Bu çiçeklerin yaprakları ıslatılıp bir süre bekletilir. İçine çok az tuz atılır. Rengi çıkıncaya kadar güneşte dinlendirilir. Kışın şekerle karıştırılarak içilir.
SIKICIK ÇORBA (Kütahya)

MALZEMELER:
1 su bardağı ince bulgur
3 yemek kaşığı tarhana
1 yemek kaşığı un
½ fincan kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 büyük kuru soğan
½ paket et suyu
1 yemek kaşığı salça
2 diş sarımsak
1 kase yoğurt

HAZIRLANIŞI:
İnce bulgur bir kabın içerisinde, bir çay bardağı sıcak su gezdirilerek kabarması beklenir. Üzerine tarhana, un, karabiber ve nane karıştırılır. Katı bir katı bir karışım elde edilir. Elimizde yuvarlayarak bilye büyüklüğünde küçük toplar yapıp, unlu bir tepsiye sıralarız. Bir başka tencerede soğan, yağı ve salça kavrulur. Üzerine beş su bardağına yakın su doldurulur. Kaynayan salçalı suya önceden yuvardığımız toplar atılır. Birbirine yapışmaması için tane tane atmakta yarar vardır. Kısık ateşte bulgurlar iyice pişinceye kadar kaynatılır. Et suyu varsa suyuna karıştırılabilir. Daha çok lezzet elde etmiş oluruz. Sunum; küçük bir kasede yoğurt ezip, içine dövülmüş sarımsak karıştırarak sos hazırlanır. Bu sos, sıcak olarak tabaklara servis yapılan Sıkıcık’a arzuya göre dökülür.
HAMSİLİ PİLAV (Karadeniz / Trabzon)

Temizlenip , yıkanan hamsilerin kılçıkları hamsiler parçalanmadan çıkartılır. Otantik olarak yapılmak istenirse pilekiye, günümüzde ise tepsi yada güvece, hamsiler sırtları tabana bakacak şekilde yanyana dizilirler.
Yağda kavrulan soğana, fıstık, kuru üzüm, tuz ve pirinç ilave edilirek iç pilav pişirilir. Pilava az miktarda şeker ve karabiberde katıldıktan sonra pilekideki hamsilerin üzerine yayılırlar.
Tepsinin en üst kısmına kalan hamsiler sırtları tavana bakacak şekilde dizilir. Üstüne sıcak tereyağı dökülen tepsi saçyağaı yada fırında pişmeye bırakılır. Hamsiler kuruyup kızardıklarında yemek hazırdır.
Lazca "kapçoni pilavi" denilen bu yemeğe Hopa civarında üzüm ve fıstık konulmaz.
İZMİR KÖFTESİ

Et iyice döğüldükten sonra soğan suyu, tuz , karabiber ve diğer baharatlar, ekmek içi ve yumurta ile yoğrulur.Köfte şekil verilerek, yağda kızartılır. Üzerine domates konularak pişirilir. Sıcak servis yapılır.
ERİK SOSLU KABAK (Marmara / İstanbul)

MALZEMELER:
1 kg kabak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım kg erik sosu
1 limonun suyu
4 diş sarımsak
7-8 dal dereotu
1 kg yeşil erik
Su

HAZIRLANIŞI:
Erikleri yıkayıp tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Erikler yumuşayıncaya kadar haşlayın ve elinizle ezerek süzgeçten geçirin.
Kabakları soyun. Kibrit çöpü şeklinde doğrayın. Sarımsakları temizleyip ezin. Dereotunu yıkayıp kıyın.
Sıvıyağı kızdırıp kabakları 1-2 dakika soteleyin. Erik sosu, sarımsak ve limon suyunu ekleyin. Çok az su ilave edip kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Dereotu serpip servis yapın.
ANKARA TAVASI (İç Anadolu)

MALZEMELER:
400 gr. kuzu eti
4 yemek kaşığı tere yağı
15 adet arpacık soğanı
2 küçük havuç
1 su bardağı iç bezelye
1 çay fincanı yoğurt
1 çay bardağı un
3 adet yumurta
1/2 demet maydanoz veya dereotu
Tuz
Karabiber

HAZIRLANIŞI:
Bir tencerede etler tereyağında kavrulur. Arpacık soğanları, bezelye ve halka halka doğranmış havuçlar ilave edilerek sotelenir. Üzerini kapatacak miktarda su eklenir ve kaynamaya bırakılır.
Başka bir kapta yoğurt, yumurta ve un ile bir terbiye hazırlanır. Etler piştiğinde tuz karabiber ile tatlandırılır ve hazırlanan terbiye yavaş yavaş ilave edilir.
Maydanoz veya dereotu ile ezeri süslenerek servis edilir.
ANTEP PEYNİRLİ İRMİK HELVASI (Güneydoğu Anadolu)

MALZEMELER:
1 su bardağı irmik
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 kg tuzsuz Antep Peyniri veya dil peyniri
200 gr tereyağı

HAZIRLANMASI :
Yağ ve irmik iyice kavrulur , irmiğin rengi koyulaşıp kokusu çıkıncaya kadar.Toz şeker eklenir ılık su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır.Pişmeye yakın yani 10-15 dk sonra dilimlenmiş Antep Peyniri içine atılır ve hızlıca karıştırılır.
KATIKLI DOLMA (Doğu Anadolu)

MALZEMELER:
1 adet kara kabak
250 gr kıyma
2 adet iri kuru soğan
1 çorba kaşığı kuru reyhan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

ÜZERİ İÇİN:
1 kase yoğurt
3-4 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

HAZIRLANIŞI:
Bal kabağına benzeyen kara kabağın kalın kabuğu satırla soyulur. Ortadan ikiye kesilir, çekirdekleri çıkarılır. Kenarlarından şerit şeklinde kesilir. Kabak şeritlerin yumuşaması için üzerine tuz konur, hafif ovulur. (Yapış yapış olması normaldir.) Sonra yıkanır. Kıyma, rende soğan, reyhan, tuz, rende soğan ve karabiber iyice yoğrulur.
Köfte gibi , ceviz büyüklüğünde toplar yapılır. Bu toplar şerit şeklinde kabaklara sarılır. Daha sonra dolmalar az suda , kısık ateşte haşlanır. Servis tabağına aktarılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yakılmış tereyağ-pul biber karışımı gezdirilir.